Kun valmentaja aloittaa tunnin, me treenaajat kyykkäämme – Mutta mikä on tarina tavan takana

Kun kello lyö 16:30 alkaa iltapäivän ensimmäinen ohjattu CrossFit-tunti CrossFit Tuusulan boxilla. Tunnin valmentaja kertoo tunnin sisällöstä ja muistuttaa tärkeimmistä asioista tunnilla tehtäviin liikkeisiin liittyen. Treenaajat kuuntelevat tarkasti, ja kuten tapana on, CrossFit Tuusulassa tunnin alussa ohjeet kuunnellaan kyykkyasennossa. Pitempään tunneilla käyneille kyykyssä oleminen ei näytä tuottavan ongelmaa. Se sujuu jo luontevasti ja rennosti. Vähän vähemmän aikaa treenanneet saattavat hieman ähistä ja muutella asentoaan kokien kyykyn vielä hieman epämukavaksi. Jonkun on jopa noustava välillä seisomaan ja ravisteltava jalkoja kun kyykyssä alkaa lihaksia poltella. Välillä joku valahtaa istumaan – jolloin valmentaja muistuttaa taas palaamisesta oikeaan kuunteluasentoon – eli kyykkyyn.

Mutta miksi – ja mikä on tarina tämän perinteen takana. Tiesitkö että juuret juontuvat lasten treeneistä CrossFit Kids – tunneilta?

Lapset ovat usein vilkkaita, eikä keskittyminen ole vielä samalla tasolla, kuin aikuisilla. 9-12 vuotiaiden lasten saaminen keskittymään treenien alussa vaatii yllättävän paljon – kun takana on vielä pitkä ja raskas koulupäivä. Lapset ovat usein riehakkaita. Jos salista löytyy vielä pallo, on kuunteleminen siinä kohtaa lähes mahdottomuus. Huomasimme tuolloin, että kyykyssä jopa lapset keskittyvät paremmin kuuntelemaan. Jos sekään ei meinaa auttaa, vaan kähinä jatkuu kyykyssäkin, otetaan käyttöön vielä pupunkorvat – kädet korvien sivuille tehostamaan kuuntelua.

Toisinaan koutsit ovat saaneet huomata, että keskittyminen ei aina onnistu aikuisiltakaan. Päivän kuulumiset ja illan suunnitelmat käydään läpi kaverin kanssa vaikka koutsi puhuukin. Tuolloin käyttöön otettiin samat keinot kuin lasten kanssa. Kuunteluasento kyykky otettiin käyttöön myös aikuisille. Ja toimii heilläkin. Kyykyssä ympäriinsä liikkuminen, kääntyily ja muu heiluminen on hankalampaa- joskin voitte huomata, että pitempään treenanneilla sekin saattaa alkaa onnistua toisinaan liiankin sujuvasti ;).

Kyykyn tarkoitus ei kuitenkaan ole suinkaan vain pitää väkeä paikallaan ja keskittyä kuuntelemaan. Kyykyssä oleminen on oleellinen osa tunnin kulkua ja voidaan katsoa jo osaksi alkulämmittelyä sekä toiminnallista liikkuvuusharjoittelua. Sekunttiakaan tunnista ei kannata tuhlata toimintaan, joka ei kehitä liikkumista. Kun suurin osa meistä viettää päivänsä istuen tuolissa, pieni hetki koutsia kuunnellessa on hyvä myös istua kyykyssä.